Vi levererar högupplöst kärlek

Blogg

Bäckby satsar stort

2018-01-23

Utveckling Bäckby
Nu har Västerås stad tillsammans med Mimer, BoKlok och Ikano börjat sin stora satsning på Bäckby i projekt Utveckling Bäckby.

Började med att träffa första gänget ambassadörer i december. Kända profiler som bor eller verkar på Bäckby med extra engagemang. Fick uppdraget att porträttera dessa personligheter som ska bidra i Framtidens Bäckby.
Nu i januari blev det invigning på Bäckby Torg och en bemannad utställningsbox står på torget månaden ut för att ge och få information från passerande boende på området.

Ska bli ett spännande projekt att följa som jag hoppas få jobba vidare med.

180111-196
ambassadorer

Rocco Västerås

Västerås stad 17-267, Utvecklingsprogram Bäckby

Västerås stad 17-267, Utvecklingsprogram Bäckby

Västerås stad 17-267, Utvecklingsprogram Bäckby

Västerås stad 17-267, Utvecklingsprogram Bäckby

Mimer 16-204, Anv i Bäckbyprojektet Dec 2017, Arb nr 17-267

Västerås stad 17-267, Utvecklingsprogram Bäckby
Västerås stad 17-267, Utvecklingsprogram Bäckby

Tony Lorenzi

Veckans snackis i Västerås, The Steam Hotel har öppnat.

2017-08-04

170803-250 170803-274
The Steam Hotel hade sin stora öppning i veckan. Har bokat övernattning den 27:e men kunde inte hålla oss. Snikade in på lunch igår och gick en runda, trevlig personal i tidstypiska kläder och en underbar inredning, vilket fantastiskt hotell. Längtar till vår övernattning och kommande fredags-AW i takbaren.

#steamhotel  #bästerås #thesteamhotel #västerås

thesteamhotel, steamhotel, västerås 170803-013170803-009  170803-015 170803-017 170803-049 170803-051 170803-057 170803-060 170803-063 170803-069 170803-072

Imagebilder till Prison Island Västerås

2017-07-04

Västerås, PrisonIsland, fängelse, celler
Nu börjar bilderna visas som vi tog för Prison Island här i Västerås, tack mina duktiga modeller för bra och svettigt jobb ;)

Prison Island startade i Västerås och har just bytt till centrala lokaler i Gallerian, gamla biografen SF, i källaren. I Västerås häftigaste fängelse hittar man nya spännande celler och nybyggt Lasergame. Dom har nu också vuxit sig stora med flera nya anläggningar i andra länder. Lycka till med alla etableringar, hoppas våra bilder kan hjälpa till och att ni växer er riktigt stora.

Västerås, PrisonIsland, lek, celler, fängelse
Västerås, PrisonIsland, Lasedone, Lasergame

Västerås, PrisonIsland, äventyr, celler  Västerås, PrisonIsland, rep, celler, fängelse

Mat upp på väggarna

2017-05-11

Se här vad vi fixat till Hilton Food. Uppdraget var att fotografera i produktionen och snygga matbilder för att dekorera en lång korridor som nyss renoverats. Bilderna används naturligtvis också till andra ändamål men visst blev det snyggt….

Utskrifterna  fick Lindkvist Fotolab hjälpa oss med och bilderna monterades på aluminiumplåt med distans till väggen. En snygg modern upphängning och det finns en bild i vårt kök om någon vill komma och se just den monteringen.

Det finns så mycket roligt man kan göra med monteringar, hör av er så bollar vi idéer och vi har en stor bildbank med bilder att använda :)

Hilton,väggmontering,mat
produktionsbilder, Hilton Food, tavlorGraillad matfotografering, lammspett
Matfotografering, Hilton, grillkorv, ICA
ICA hamburgare, Hilton, fotografering
Verksmahetsbilder, köttproduktion

Har det verkligen gått 30 år?

2017-03-02

Många gånger har vi fått frågan om varför vi startade företag och hur vi tänkte om vår framtid. Ärligt talat har jag inte varit duktig på att tänka strategiskt, mer bara gjort. Brukar ibland skämtsamt säga att ”Ung och Dum” (läs naiv) kommer man långt med ;)

När jag var 19 år hade jag redan jobbat flera år som fotograf, gått en fotoutbildning och provat på en provanställning. Då marknaden som fotograf sällan ger ett fast jobb och frilansande är det som oftast erbjuds så insåg jag som 19-åring att för att få ordning på papper och bokföring så är måste jag starta ett företag, fast jag knappt visste vad debet och kredit innebar, men det kunde man ju få hjälp med.

fotograf, Pia, Västerås, fotopia

1987 startade jag då fotopia som enskild firma, gnuggade fram min första logga och tryckte upp visitkort. Det gick ganska bra för fotopia och jag skaffade en lokal som byggdes om till kontor och ateljé på Polstjärnegatan i Västerås. Min sambo Hasse hjälpte mig ofta med att bland annat framkalla film, vilket var lite tidsödande, många nätter hjälptes vi också åt att kopiera bilder till Teaterns premiärer då det skulle fram både utställningsbilder och pressbilder direkt efter sista genrepet.

1989 stod Hasse mellan två jobb, han sa upp sig som ingenjör på ABB och hjälpte till i fotopia innan han tänkte sig söka nytt ingenjörsjobb. Så blev det aldrig, det dök upp några spännande utmaningar som att fotografera till Skultuna Mässingsbruk och Carl-Axel Olssons kreativa skapelser för ASEA och ABB kalendrar och trycksaker. Dessa fotograferingar passade bra för en ingenjör då det krävdes både tålamod och teknisk list. Jag som är mer skolad pressfotograf och älskar porträttera människor och händelser lämnade gladeligen över dessa fotograferingar i studion till Hasse. På så sätt har vi genom åren kompletterat varandra väldigt bra och kunnat ta åt oss de flesta reklamuppdrag.

En dag ville vi köpa en ny, lite större, bil och gick till banken för att låna pengar. På banken blev vi inkallade till högsta chefen som ifrågasatte vår kalkyl med orden, detta kan man ju inte leva på? Vi svarade att vi redan gjort det i flera år och det räckte tydligen för att vi skulle få lånet. Bestämde oss för att stripa upp den nya fina bilen med loggan och än idag är det många som kommer ihåg den bilen.

studiofotografering, uppdragsfotografering, fotograf, Västerås

1990 fick vi frågan om att flytta ner till ett kreativt kluster på Sigurdsgatan. Högst upp på Sigurdsgatan 35 renoverades en fantastisk lokal som döptes till Gjuteriet. Huset är byggt på 40-talet, från början som ett gjuteri men numera ett härligt tegelhus, centralt vid järnvägen som rymmer diverse företag. Men Gjuteriet bestod av ett gäng kreativa småföretagare som tillsammans kunde skapa stora saker. Det var många jobbsamarbeten, kreativa möten och ingen glömmer väl Gjuteriets julfester?

gjuteriet, Sigurdsgatan; västerås

Fotopia som namn hängde med länge, även efter att Hasse börjat i företaget. Jag vidhöll länge att det finns många ”fotohasse” där frun jobbar i företaget utan problem. Men så ville vi i alla fall byta och namnet fick bli bildN, där N står för Nordlander. Lite lagom krångligt då mailadresserna sedan skulle bli rätt.

På 90-talet började också hela branschen gunga och ny teknik kom fram. Helt plötsligt skulle alla bilder vara digitala. Vi insåg ganska snabbt att vi måste hänga med i den digitala utvecklingen och köpte bland annat ett digitalt bakstycke för mycket pengar som kunde användas till Hasselbladssystemet. Att jobba i mellanformat kändes viktigt för att bibehålla kvalitén då digitala småbildskameror tog lite längre tid på sig att bli riktigt bra. Hasse var också bland dom första som gick SFF (Svenska fotografers förbund) i färghanteringsutbildning och vi kunde då leverera tryckfärdig digitala bilder till våra kunder.

Så småningom upplöstes Gjuteriet, men vi trivdes så bra på Sigurd och flyttade 1997 inom huset till andra änden med fönster mot järnvägen. Här fick vi optimala lokaler med ett rum för kontor och ett rum för ateljé och ett nytt härligt kreativt gäng som grannar, och nya samarbeten.

Reklamfotograf, Västerås, Sigurdsgatan
2016 fick vi äntligen till en skylt på fasaden, detta har vi diskuterat i många år men aldrig kommit till skott. Vi tycker det är stans bästa skyltläge mot järnvägen nu när det händer så mycket med det nya resecentret och allt som ska byggas på området. Våra lokaler ligger i riskzonen för rivning men vi kommer ett finnas kvar på Sigurd så länge vi kan, för här trivs vi och lokalerna är perfekta för oss. Välkomna ner och hälsa på, varje fredag kl.09.30 är vi ett gäng gamla och nya Sigurd-kompisar som fredagsfikar ihop, alltid öppet för gäster, bara att höra av sig

fredagsfika; Sigurd, Västerås
Intresset för foto verkar bara bli större och större, och teknikutvecklingen gör att många duktiga entusiaster skapar de mest fantastiska bilder på sin fritid. Det tycker vi är kul och inspirerande, och tvingar oss  att tänka till lite extra när vi fotograferar.

Man kan ibland tycka att det finns bilder så det räcker och blir över, men  bilder blir ”gamla” och ”tjatiga” mycket fortare idag i och med alla digitala publiceringar, så vi tror och hoppas att det även i framtiden kommer att finnas ett stort behov av bra bilder.

30 år

Så fyller vi då 30 år, vi ger oss gärna en klapp på axeln, bra jobbat Hasse och Pia. Vi kämpar vidare och hoppas på nya spännande år med nya utmaningar och spännande roliga uppdrag.

HIPP HIPP HURRA!!!

Pia Nordlander
Hans Nordlander

Januari-ljus och fin Mälaris.

2017-01-24

Mälaris, Västerås Västerås, skridskoåkning, Mälaren

Skridskor, Mälaren, Västerås, Fotograf
Jobben har dragit igång så smått och ljuset börjar komma åter. Lite arkivbilder fyller vi på med under helgerna och här har vi några från Mälarisen som är perfekt just nu att åka eller promenera på.

Västerås, månsken

Mälaren, vinter, Västerås

Mälaren, skridskoåkning, Västerås Mälarisen, Västerås Västerås, skridskor, Mälaren Mälarisen, Västerås Hotell Utter Inn, Västerås, vinter, is Mälarisen, skridskor, Västerås

Vintern kom tillfälligt till Västerås

2016-12-14

Avundshög, vinter, viking, Västerås
Snabba ryck då vi fick snö i Västerås, båda två ute under söndagen och måndagen för att ta arkivbilder. Redan på tisdagen regnade det mesta bort och man kan undra om det var det enda tillfället vi fick i år.

Som liten växte vi båda upp i Sundsvall och vad jag minns så hade vi alltid riktig vinter under barndomen, det kan man sakna här i Mellansverige. Men vi fick en hel del rätt fina vinterbilder som kanske kommer till användning.

161213-180 161212-102 161212-120 161212-127 161212-131 161212-147 161212-155 161212-162 161212-169 161212-174 161212-183 161212-212 161212-221Västerås, vinter, fotograf

Rekordbild på Visit Västerås Facebook

2016-11-18

visit västerås rekord
Visit Västerås köper arkivbilder av oss för deras marknadsföring av Västerås. Nu har en av bilderna slagit rekord av visningar, delningar, och gilla på deras sida på Facebook och hjälpt dom att nå målet 10 000 följare.

14 November tyckte Pernilla på Västerås Turistbyrå att det kändes mörkt, grått och tråkigt när hon tittade ut och längtade till söndagens julbelysning. Hon valde då ut vår bild på julbelysningen runt svartån som bild på Visit Västerås Facebook.
Fyra dagar senare kan vi summera att 67 713 personer har sett bilden, 2 555 har agerat, 67 positiva kommentarer och 428 delningar. Och dessutom fick dom sin 10 000:ende följare och nådde sitt mål för året. Rekord med råge meddelar Pernilla, vi är nog lite stolta över Västerås ändå ;)

I helgen är det skyltsöndag i Västerås, en vecka för tidigt kan jag tycka men visst ska det bli härligt med att all julbelysning tänts upp i Västerås. Även annonseringen för skyltsöndag har vi bidragit med bilder till. Under några år har staden satsat stort med belysning under våra mörka månader och i år ska vi visst få nya djur i Vasaparken. Får hoppas på lite snö också så jag kan ta några fina nya bilder på dom.

Skyltsöndag Västerås

Boksläpp med julstämning

2016-09-18

Nu har vi släppt boken och det firade vi med två dagars releaseparty. Först med speciellt inbjudna på fredagen och sedan i samband med Kulturnatten här i Västerås då hela boktryckargården var öppen för en guidad tur i 1600-tals husen. Massor av folk, många sålda böcker, Eva fick skriva så pennan glödde. Nu har vi rott hem ett års jobb med den här fantastiska bok som Eva drömt om. Tack Eva för att vi fick följa med på din resa :)

julstamning-i-boktryckargardenBoken går att köpa direkt från någon av oss eller via Bokus.

Vi har varit en härlig grupp som jobbat med boken, Eva Favaro så klart, som stått för hela innehållet och idén. Jag Pia Nordlander har fotograferat alla bilder med stor hjälp av Pia Norling som stått för rekvisita och styling. Hans Nordlander har justerat och dragit bilderna korrekt för tryck och fotograferat ett par studiobilder. Evas bror Ulf Gustavsson har gjort fantastiska illustrationer. Och Anneli Pettersson på Glädjens Akademi har stått för formgivning och tryck.

Julstämning i Boktryckargården 160916-034 160916-037 160916-045 160916-047 160916-049 160916-053 160916-054 160916-057 160916-058 160916-061 160916-062 160916-064 160916-068 160916-074 160916-078 160916-083 160916-084 160916-086 160916-087 160916-089 160916-106 160916-118  160916-142 160916-146 160916-150 160916-157 160916-163 160916-164 160916-165 160916-171 160917-021 160917-024 160917-027 160917-031 160917-033 160917-045 160917-049 160917-055 160917-061 160917-064 160917-072 160917-076 160917-077 160917-080

Join the power of passion…

2016-09-13

klick och juvel massa

I vintras gjorde vi en rolig fotografering i studion för en klock och juvel mässa som var i Stockholm under förra helgen, titta här så mycket snyggt det blev av bilderna.

Här kan ni också se en film från själva fotograferingen…

precious_002 precious_003 precious_001precious_004

precious_inbjudan_151201_225x290_forslag-1 precious_inbjudan_151201_225x290_forslag-2

Storbild och TV reklam

2016-06-17

160617-048
En av våra kunder, Kinnarp interiör Mälardalen , fyller 40 år, hipp hipp HURRA!!!
Och kul att vi får vara med i deras reklamfilm som visas bl.a. på TV.
Kanske enda gången man får figurera i film ;)

Bilden vi sedan tog i studion stoltserar i storformat utanför kontoret i Västerås.

kinnarp40

Ops… snart ett kvartal som gått, vad hände?

2016-03-22

Tiden går fort nu för tiden, kanske för att man har så roligt, vad vet jag? Eller är det för att man blir äldre ;) Här i bloggen har vi inte hunnit riktigt med att skriva så mycket, det har varit mer focus på att ladda upp lite på andra sociala medier. Tänkte att jag får väl sammanställa lite vad som händer just nu och vad vi sysslat med senaste månaderna.

flytt, bildnbildn, sigurdsgatan35
Blev inte så mycket julledighet, då vi passade på att flytta kontorsrum i korridoren. Inte så lång flytt men ett bra tillfälle att rensa ut. 19 år i samma kontorsrum, fanns en hel del roligt att bläddra i. Tankar finns att vi kanske här i bloggen kan lägga ut lite roliga saker i framtiden, det finns en skatt som vi kan visa :)

Januari brukar vara en lugn månad, och det har den också varit, så vi har fortsatt med städning och rensning, fått ordning i nya kontoret med lite nytt och gammalt som målats, byte till dagsljuslysrör, nya mörkläggningsgardiner m.m. Nu ska vi bara få upp lite på väggarna också, borde man väl ha som fotograf….

bokprojekt VästeråsBoxen             ,VästeråsBoxen_sv
Pia jobbade också på med ett bokprojekt tillsammans med Eva Favaro och Pia Norling. Det ska bli en bok om julen, beräknas klar senast september i år då vi ska vara med i en Västerås monter på bokmässan i Göteborg, tillsammans med andra lokala människor som jobbar med böcker. Ett riktigt spännande projekt som ni kan följa på bloggen VästeråsBoxen. Kommer att skriva mer om detta projekt senare och fler bokprojekt ligger och gror så smått.

Några fotograferingsdagar har vi lagt på att hjälpa Öbergs Färghus med en ny bildbank. Dom fyller 120 år i år och har många nya saker på gång. Bilder från butiken, kundkontakt och referensjobb. Bl.a. har dom varit med och färgsatt nystarten av restaurangen Frank.

FRANK restaurangen Västerås        FRANK restaurangen Västerås

Mimers tidning Hemma Hos, har just kommit ut med första numret för 2016.
Blev en bra tidning med många bilder från oss den här gången.

Ungdomslägenhet Mimer Daglig verksamhet Viksäng
Hemma Hos Mimer Nr:1 2016

Vi har också fotograferat till ett alldeles nytt företag i Västerås som heter MonjoFood, dom lanserar snart ett alseles nytt snabbmatkoncept. Spännande och gott, passade på att göra en liten film från den fotograferingen.

Hasse har varit en sväng till Tyskland tillsammans med Sitesing media production då dom både filmade och fotograferade ett ABB jobb. Många tunga väskor skulle med på den flygresan.

ABB fotografering

Lite annat smått och gått däremellan och många roliga saker på gång. Nu går det fort och snart är det äntligen vår och bästa tiden för fotograferingar, iaf utomhus. Alltid lika skönt när det blir lite varmare och ljuset kommer tillbaka, som fotograf är man väldigt lycklig över ett bra ljus ;)

Jo Just Ja, vi har fyllt 29 år som företagare, inget firande just i år direkt men nästa år borde vi väl ändå ställa till med något….