Kan kännas lite bökigt ibland att jobba med stora blixtutrustningen. Man har inte alltid så bra med tid och vid porträttfotografering så blir objektet ibland lite stressad över att man har så mycket saker med sig. Därför har jag (Pia) oftast inte med mig blixt och jobbar gärna med en reflexskärm istället. Men i bilen ligger det nästan alltid en mindre blixtväska att ta till om det skulle uppstå ett behov. Man kan i många fall få till ett väldigt spännande ljus även i en utomhusmiljö och i fullt solljus om man använder blixt. Inte alltid nödvändigt med ett dramatiskt ljus utan kanske i många fall bara som upplättning.

Tänkte få lite inspiration och kanske lära mig något nytt så jag anmälde mig till en endagsworkshop i kreativ blixtfotografering på Fotografiska i Stockholm. Peder Lindgrén som höll i det hela hade en väldigt pedagogiskt dag som skulle passa alla deltagare, med syfte att lära sig fotografera med handblixt i manuellt läge. Kanske lite synd för mig att vi bara hann med att arbeta med en blixt, hade gärna jobbat mer med flera blixtar och fått de att balansera mot varandra, men väldigt nyttigt att under en hel dag få bara tänka ”blixt”. Vi delades upp två och två och här ser ni lite av gårdagens jobb.

Blixt i starkt soljus för att kunna framhäva bakgrunden.

Olika styrka på blixten ger olika effekter

Blixt bara som upplättning

Mer dramatik