SM veckan i skidor har just avslutats och gamla minnen väcks till liv när man ser dessa duktiga skidåkare forsa fram i skogen på TV. Min pappa var fotograf på tidningen Dagbladet i Sundsvall och han var en hängiven skidfantast, fast bakom kameran. Han bevakade närmare 30 skid-SM och extra roligt var det naturligtvis att Västernorrland hade så många bra skidåkare som slogs om medaljerna. När jag gick på fotoskolan i Luleå så var det dags för SM vecka i Luleå och jag fick vara med några dagar. Roligt att få se hur dessa journalister och fotografer jobbade hårt under hela veckan och samtidigt njöt av en vecka på hotell med middag och dans på kvällarna och en hel del festande. Upp på morgonen och ut i 15-20 graders kyla hela dagen, hem till hotellet, skriva alla texter, framkalla film, kopiera och telefota bilder till sin hemredaktion. 150-200 ackrediterade massmediarepresentanter som bevakada och bodde på samma hotell. Många kollegor som varje år träffades till en stor fest men med mycket jobb.

Själv valde jag att året efter själv åka med hela veckan och passade på att göra ett skolarbete med att dokumentera hela arrangemanget bakom kulisserna.
1985 gick SM-veckan i Borlänge och jag delade rum med min pappa. Fick vara med på alla äventyr, spännande för en 17-åring. Fixade sedan AGFA som sponsor för att året efter visa alla bilder i stort format i presscentrum till stor uppskattning. Året efter i Örebro 1986 jobbade jag istället som frilansande fotograf på uppdrag till några lokala tidningar runt om i landet. Kan sakna ibland spänningen med sportbilder. Kanske därför jag är så flitig med kameran på mina barns idrottsupplevelser som fotboll, innebandy och voltige.

Per-Roger Karlsson på Sundsvalls tidning hjälpte mig med texter till utställningen

-Berätta nu Marie. Hur det känns. Du vann ju igen. macGänger frågar.

Thord vill kolla resultatet från dagens jobb. Soppar, sköljer och mörklägger.

Man får använda det befintliga som finns i ett hotellrum.

Slutligen ligger Eva-Lena Karlsson på telfotovalsen färdig att dansa genom Sverige på ST-fotografens, Jan Olby´s kommando.

Konkurenter – men goda vänner. Kvällen är sen, materialet hemma.
-Vad har du gjort idag? Nå´t bra….? -Ja, faktiskt, djävligt bra grej.
Du får höra sen, efter midnatt.
Kallt krig? Oftast. Scope? Sällan.

 

Mätt och snäll. Nu gäller det att ruska av sig den här SM-dagen och satsa friskt mot en ny. I såna situationer kan dans vara en fröjd för kropp och själ. Därför dansar dom gärna och tar sig under stundom ett glas – eller två. Järngänget -det är så dom brukar kallas, skidsportjournalisterna.

 

 

Skid-SM 1986 i Örebro hängde jag mina bilder i presscenter.